top of page
Zoeken
Foto van schrijverDionne Deibel

Cosmetisch arts of plastisch chirurg?

In een recent krantenartikel van het NRC wordt er, terecht, kritiek geleverd op medische missers die begaan zijn door cosmetisch artsen. Tijd om eens uit te leggen wat het verschil is tussen een cosmetisch arts en een plastisch chirurg.

opleiding cosmetisch arts knmg nvcg

Wie heeft welke opleiding?

Om te beginnen, zowel een cosmetisch arts als een plastisch chirurg hebben geneeskunde gestudeerd. Dat is een 6-jarige opleiding, die bij de meeste universiteiten bestaat uit 3 jaar theorie en 3 jaar praktisch onderwijs (co-schappen). Tijdens de co-schappen werk je een aantal weken bij verschillende afdelingen, om te leren hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast en ziektebeelden beter te herkennen. Wanneer je de co-schappen hebt afgerond, ben je basisarts. Als basisarts kan je in Nederland niet zomaar ergens aan de slag, je weet namelijk een beetje van veel verschillende disciplines, maar hebt je nog niet echt verdiept in een specifiek onderdeel. Daarom volgt er daarna meestal nog een opleiding, zoals die van een huisarts, internist, neuroloog of plastisch chirurg. De verschillende opleidingen hebben een verschillende duur, de meeste opleidingen in het ziekenhuis duren 6 jaar, buiten het ziekenhuis is het vaak tussen de 2 en 4 jaar.


Plastisch chirurg Een plastisch chirurg heeft een 6-jarige opleiding in het ziekenhuis, eerst 2 jaar bij de algemene chirurgie, daarna 4 jaar bij de plastische chirurgie. Een plastisch chirurg heeft daarmee veel chirurgische kennis opgedaan en is dus goed in opereren. Plastisch chirurgen werken vaak gedeeltelijk in het ziekenhuis en gedeeltelijk in een privé-kliniek, waar ze verzekerde en onverzekerde zorg uitvoeren. Een plastisch chirurg opereert in het ziekenhuis bijvoorbeeld complicaties van privé-zorg, maar herstellen ook trauma's en bij de meeste ziekenhuizen doen ze de handchirurgie. Ze zijn gewend grote operaties uit te voeren en zijn daar het beste in.


Cosmetisch arts

De cosmetisch arts bestaat nog niet zo lang, waardoor er nog niet een standaard pad is dat wordt bewandeld. Meestal worden zij intern opgeleid in een kliniek. Er is sinds 2019 een officiële opleiding die 2 jaar duurt waarmee je cosmetisch arts KNMG wordt, maar er zijn nog maar een handvol artsen die die opleiding daadwerkelijk hebben kunnen doen. Er zijn weinig opleidingsplaatsen en de opleiding is ongelooflijk duur (100.000 euro), waardoor weinig jonge artsen deze kunnen betalen. Bijna alle artsen die nu de titel KNMG hebben, hebben deze gekregen door de ervaring die ze al hadden toen de opleiding werd opgericht.

In theorie mag elke arts zichzelf ook cosmetisch arts noemen, het is geen beschermde titel. Dit is de reden dat er vaak waarschuwingen gegeven worden dat er opgepast moet worden wie je kiest als arts. Een tandarts of huisarts die het een avond per maand doet, is nou eenmaal minder goed dan iemand die full-time met cosmetiek bezig is. Er is altijd een leercurve en je ziet meer complicaties wanneer je net begint tegenover wanneer je een flinke dot ervaring op hebt.


Wie mag welke ingreep doen?

Er bestaat geen wet waarin precies uitgesplitst is welke ingreep door welke arts gedaan mag worden. Je moet volgens de wet bevoegd en bekwaam zijn om een ingreep uit te voeren. Bevoegdheid verkrijg je door het behalen van het geneeskunde diploma, bekwaamheid is een wat grijzer gebied. Je moet kunnen aantonen als arts dat je getraind bent in hetgeen dat je uitvoert. De consensus is dat een cosmetisch arts injectable behandelingen en kleine chirurgie uitvoert, en dat plastisch chirurgen grote chirurgie uitvoert. Beide hebben onvoldoende ervaring in het andere vakgebied. Je wordt goed in iets dat je vaak doet, dus een plastisch chirurg die maar eens per jaar een ooglidcorrectie uitvoert, is minder goed dan een cosmetisch arts die het dagelijks doet. En andersom zouden cosmetisch artsen zich niet aan grote chirurgie moeten wagen.


Welke arts moet ik kiezen?

Binnen beide beroepen zit er uiteraard ook individueel verschil tussen artsen. Hoe weet je nou of je een goede arts kiest? Door bijvoorbeeld kliniekervaringen te lezen, waar echte ervaringen gedeeld worden, kan je lezen welke plus en minpunten bij welke artsen worden opgemerkt. Zo weet je in ieder geval zeker dat je een ervaren arts ziet en kan je makkelijker kiezen of degene bij je past. Voelt het niet goed tijdens een consult? Voer dan geen behandeling uit! Je onderbuik gevoel klopt meestal. En als laatste cliché nog de volgende tip, goedkoop is duurkoop. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook.


Concluderend kunnen we zeggen 'schoenmaker, blijf bij je leest'. Als iedereen zich daaraan houdt, kunnen we met z'n allen de wereld wat mooier maken met zo min mogelijk narigheid.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page