top of page
Zoeken

Fillers: de complicaties

Hyaluronzuurvullers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun vermogen om rimpels glad te strijken en volume toe te voegen aan verschillende delen van het gezicht. Zoals bij elke cosmetische ingreep zijn er echter mogelijke complicaties waarvan het goed is om te realiseren dat ze voor kunnen komen. Een goede ingreep start bij een goede arts, die de juiste producten gebruikt. Toch zijn er altijd dingen die er fout kunnen gaan.


De meest gevreesde complicatie van hyaluronzuurfillers

is een occlusie. Dit gebeurt wanneer de filler een bloedvat blokkeert, waardoor er geen bloed naar het achterliggende gebied kan stromen. Wanneer dit gebeurt, kan het omliggende weefsel beschadigd raken omdat het geen zuurstof meer krijgt, wat in extreme gevallen kan leiden tot huidnecrose of zelfs blindheid. Hoewel dit een zeldzame complicatie is, is het belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van de tekenen en symptomen van occlusie, waaronder hevige pijn, bleek worden van de huid en huidverkleuring. Als deze symptomen optreden, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp in te roepen. De filler kan namelijk opgelost worden, waardoor het probleem ook opgelost is. Het belangrijkste van het vak als cosmetisch arts is om te weten waar we niet moeten prikken, of waar we op moeten passen. De foto hiernaast is een foto waar er geaspireerd is, ofwel voor het prikken de naald terug is getrokken om te kijken of er in een bloedvat geprikt is. Wanneer de aspiratie negatief is, is de kans veel kleiner dat er in een bloedvat geïnjecteerd wordt.


Een meer voorkomende complicatie van hyaluronzuurfillers is blauwe plekken. Dit kan gebeuren omdat de injectie zelf enig trauma aan het weefsel kan veroorzaken, waardoor kleine bloedvaten stuk kunnen gaan en zichtbare blauwe plekken kunnen ontstaan. Hoewel blauwe plekken meestal mild zijn en bedekt kunnen worden met make-up, kunnen sommige patiënten ernstigere blauwe plekken krijgen die enkele dagen of zelfs weken kunnen aanhouden. Om het risico op bloeduitstortingen te minimaliseren, moeten patiënten het gebruik van bloedverdunners en alcohol vermijden gedurende ten minste 24 uur voorafgaand aan hun afspraak.


Zwelling is ook een veel voorkomende complicatie die gepaard gaat met hyaluronzuurfillers. Hoewel enige zwelling wordt verwacht na de procedure, kan overmatige zwelling ongemakkelijk zijn en de uiteindelijke resultaten van de behandeling verstoren. Zwelling kan worden verergerd door verschillende factoren, waaronder overinjectie van de filler, het gebruik van een dikkere filler en de locatie van de injectieplaats. Om zwelling tot een minimum te beperken, adviseer ik patiënten gedurende ten minste 24 uur na de procedure zware inspanning te vermijden en kunnen zij eventueel een anti-allergie tabletje nemen. Ook werkt het koelen van de behandelde plek direct na de behandeling goed tegen zwelling.


Concluderend zijn hyaluronzuurvullers over het algemeen veilig en effectief, echter zijn er mogelijke complicaties waarvan patiënten op de hoogte moeten zijn voordat ze een behandeling ondergaan. Occlusie, blauwe plekken en zwelling zijn de meest voorkomende complicaties die verband houden met deze fillers en patiënten (en artsen) moeten maatregelen nemen om het risico op deze problemen te minimaliseren. Door met een ervaren en gekwalificeerde artsen te werken, kunnen patiënten hun risico op complicaties minimaliseren en de best mogelijke resultaten behalen met hun hyaluronzuurvullerbehandeling.73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page