top of page
Zoeken

Huidverbetering: huidverzorging

Een skincare routine kan een flink verschil maken in hoe jouw huid eruit ziet. Alle patiënten waar ik samen mee een routine opbouw, komen later terug met een zichtbaar stralende huid. Botox en fillers zijn mooie manieren om rimpels te verminderen of volume te creëren, maar de basis van een verzorgd uiterlijk is een stralende huid. Een goede skincare routine is opgebouwd uit verschillende onderdelen en gepersonaliseerd voor jouw huid. Er zijn wel een aantal basisproducten die voor bijna iedereen relevant zijn, andere producten zijn meer gericht op specifieke huidproblemen.

Ik heb besloten om met het merk Dermaceutic samen te werken, omdat ze kwalitatief hoogwaardige ingrediënten gebruiken, geen irriterende stoffen bevatten, vegan en animal-friendly zijn en een niet over-priced zijn. De voorbeelden die ik noem in de blog zijn producten van Dermaceutic.


Gezichtsreiniging

De eerste stap in de routine is reinigen. Een gezichtsreiniger verwijdert vuil, overtollige talg en make-up. Gezichtsreinigers zijn er in verschillende soorten, van hele milde producten, zoals de Advanced Cleanser voor reiniging van het hele gezicht en Oxybiome als micellair water en make-up verwijderaar, tot reinigers die tegelijkertijd exfoliëren. Exfoliëren is een manier om dode huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen, dit kan mechanisch of chemisch. Bij mechanisch exfoliëren worden (dode) huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin, maar in het gezicht is daar te kwetsbaar voor en het kan zorgen voor huidirritaties zoals droogheid, roodheid en verspreiding van bacteriën. We hebben dus een sterke voorkeur voor chemisch exfoliëren. Een chemische exfoliant werkt op basis van zuren die de huid kunnen binnendringen, waarbij dode huidcellen worden verwijderd en celdeling wordt versneld. Als gevolg wordt de bovenste (dode, doffe) huidlaag dunner, waardoor de huid meer gaat stralen en kunnen pigmentvlekken verminderen. De diepere huidlagen worden steviger en weerbaarder. Ieder huidtype kan een exfoliant gebruiken, mensen met een gevoelige huid kunnen beter starten met een product met een lage concentratie, zoals de Foamer 5, mensen met een normaal tot vettig huidtype kunnen beter meteen starten met een wat hogere concentratie, zoals de Foamer 15. In deze producten is het exfolierende ingrediënt glycolzuur, wat niet alleen exfolieërt, maar ook hydrateert en wetenschappelijk bewezen de huid dikker maakt.


Hyaluronzuur

Een van de bouwstenen van de huid is hyaluronzuur. Alhoewel vaak beweerd wordt dat het tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water kan aantrekken, blijkt uit onderzoek dat hyaluronzuur ongeveer 5-6 keer zijn gewicht in water aan trekt. Daarmee is het wel een super effectieve vochtinbrenger, waardoor fijne lijntjes verminderen en je huid meer gaat stralen. Daarnaast speelt het een rol in de wondgenezing en werkt het als anti-oxidant. Je kan het gebruiken als los serum, maar het zit ook in veel van de verzorgende producten van Dermaceutic.


Vitamine C

Vitamine C is een andere superster in de huidverzorging. In de vorming van collageen is vitamine C essentieel, wanneer je het in een reageerbuisje stopt met collageenproducerende cellen, krijg je een dramatische aanmaak van collageen. In de huid stimuleert het ook de vorming van collageen, maar niet alleen dat, het kan acné en pigmentvlekken verminderen, Rosacea verminderen, het werkt als anti-oxidant én is een UV-filter. Een must-have in skincare land dus. Het nadeel van vitamine C is dat het een ontzettend vluchtig stofje is en het enorm lastig te stabiliseren is. Een product met alleen het ingrediënt 'ascorbic acid' is ongeveer 8 minuten nadat je het potje geopend hebt niks meer waard. Een combinatie van verschillende derivaten van vitamine C (stoffen waar het molecuul aangepast is voor stabiliteit) en met de juiste hulpstoffen (zoals in de C25 cream of het sterke TriVita C30 serum)en in een lucht- en lichtdichte verpakking kan het wel een mooi effectief product geven waar je huid zichtbaar gladder en egaler van wordt.


Retinol en Vitamine A-zuur

Er is maar één echte koningin van de skincare ingrediënten en dat is vitamine A-zuur (tretinoïne) . Dit is het meest onderzochte ingrediënt en hier staat onomstotelijk van vast dat het de huid verjongt.

Per toeval is ontdekt toen het gebruikt werd tegen acne, dat de huid er ook zichtbaar strakker van werd. Tretinoïne is geclassificeerd als medicijn en is dus niet vrij verkrijgbaar in Nederland. Retinol is de iets minder krachtige variant van tretinoïne en wordt in de beauty industrie veel gebruikt. Dat retinol iets minder krachtig is dan tretinoïne is helemaal niet erg, het is namelijk een best wel irriterende stof. Veel mensen ervaren roodheid en schilfering wanneer ze met het product beginnen. Het advies is dan ook om eerst met een lagere concentratie te beginnen, Activ retinol 0,5 en wanneer je huid gewend is aan het ingrediënt, een product te gebruiken met 1%, Activ retinol 1.0.

Er zitten wat haken en ogen aan dus, maar wanneer je het gebruikt, verbetert het ingrediënt de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A-zuur ook de levensduur van fibroblasten. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Een echte topper dus!


Huidbarrière

Alle 'actieve' stoffen irriteren de huid ook een beetje, daarom is het ook goed dat we de huidbarrière beschermen en verzorgen. De huidbarrière is een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Een beschadigde huidbarrière verliest essentiële stoffen die de huidcellen intact houden: ceramiden, cholesterol en vetzuren zoals linolzuur. Dit leidt tot vochtverlies en een huid die kwetsbaar is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Een beschadigde huidbarrière maakt het moeilijk om tekenen van huidveroudering en vlekjes na puistjes te herstellen. Sluit je skincare routine af met een crème met verzorgende ingrediënten. Denk hierbij aan onder andere vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine. Alle dag- en nachtcrèmes van Dermaceutic bevatten deze ingrediënten standaard. We zouden samen kunnen kijken welke het beste bij jou past.


Zonbescherming

Over zonbescherming kunnen we heel kort zijn, gebruik je alle bovenstaande producten, maar geen SPF? Dan ben je totaal zinloos bezig. SPF (minimaal 30 maar het liefst 50 ) moet je ELKE dag smeren, al hebben we 0 zonlicht op een dag. UV-B-stralen zorgen ervoor dat je huid verbrandt, maar richten ook onzichtbare schade aan, zoals afwijkingen in je huid. UV-A-stralen dringen door tot diep in je huid en beschadigen alles wat ze onderweg tegenkomen - onder andere de vitale en ondersteunende stoffen die je huid nodig heeft om jong en gezond te blijven. Kortere golflengtes van UV-A kunnen ook zorgen voor pijnlijke zonverbranding. Bovenal, zowel UV-A- als UV-B-stralen veroorzaken huidkanker. Dit is echt de allerbelangrijkste stap in huidverzorging, mocht je ergens willen starten, begin dan met elke dag zonnebrand te smeren. Er genoeg zonnebrand-producten op de markt die geen puistjes of oneffenheden veroorzaken en die fijn aanvoelen op de huid, zo heeft Dermaceutic twee verschillende varianten (Sun Ceutic en Derma Defense), maar ook buiten Dermaceutic kijk ik graag mee naar wat jij een fijn product zou kunnen vinden.


Heb je vragen over huidverzorging of of de producten die je nu gebruikt goede producten zijn? Stel je vraag in het chatformulier of kom een keer langs voor gratis en vrijblijvend advies!


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page