We hebben ongeveer 75,000 enzymen in ons lichaam, één daarvan is hyaluronidase. We maken zelf hyaluronzuur aan in ons lijf, om bijvoorbeeld de huid en gewrichten te hydrateren. Alles wat er in het lichaam gebouwd wordt, moet ook afgebroken kunnen worden, zodat het lichaam zichzelf kan blijven vernieuwen. Als we geen hyaluronidase in ons lichaam zouden hebben, zou bijvoorbeeld ons eigen hyaluronzuur onze lymfevaten verstoppen.
Hedendaags zijn de meest gebruikte fillers hyaluronzuur fillers. Deze filler gebruiken we omdat hyaloronzuur een onschuldig stofje is dat zich gedraagt zoals we dat willen, en omdat deze weer afgebroken wordt door het lichaam. Het het groeiende gebruik van fillers vraagt ook om een oplossing wanneer dingen niet zo gaan zoals we willen. Denk aan een allergische reactie, een occlusie of migratie van filler. Het achter de hand hebben van hyalase is ook een belangrijke reden voor de populariteit van de hyaluronzuurfiller, dit maakt namelijk dat de filler erg veilig is. Wanneer er iets gebeurt dat we niet anderszins onder controle kunnen krijgen, kunnen we de filler altijd nog oplossen.
Hoe werkt hyalase?
Het is belangrijk om te weten dat een enzym als hyaluronidase, alleen hyaluronzuur kan oplossen, en het zich niet gedraagt als een normaal stofje dat met meerdere dingen kan reageren. Enzymen zijn super-specifieke stofjes, die alleen kunnen reageren met hetgeen waarvoor ze gebouwd zijn. Hyaluronzuur is een suiker-achtig molecuul, dat in stukjes kan worden geknipt door hyalase. Deze stukjes worden vervolgens afgevoerd en uitgeplast.
Hoe gaat de behandeling?
Een behandeling met hyalase is weinig anders dan een behandeling met filler. Op de plek van de filler die je wil verwijderen, prik je de hyalase. Het werkt meteen, de Tmax (maximale werktijd) is 4 minuten. Je ziet nog niet meteen resultaat, omdat het prikken en de reactie ook wat zwelling teweeg brengen. Meestal is de zwelling vrij snel weg, maar we houden een week aan voordat je met zekerheid kan zeggen dat het geheeld is. Vaak wordt de behandeling wel als pijnlijker ervaren dan het zetten van de filler. Dit komt omdat er geen verdoving in de hyalase zit en het stofje zelf een beetje prikt.
Is hyalase veilig?
Ik krijg vaak de vraag of hyalase ook lichaamseigen hyaluronzuur oplost. Het korte antwoord is ja, maar dit vervang je weer binnen 48 uur.
In een wetenschappelijk experiment is er bij een proefpersoon hyalase in de huid geinjecteerd, waarna er een ‘pinch’ test werd gedaan. Wanneer je in de huid knijpt, kan je zien hoe snel dit weer terug veert, wat iets vertelt over hoe veel vocht er ongeveer in de huid zit. Wat blijkt? Na het injecteren van hyalase, is er zichtbaar vochtverlies in de huid, maar na 48 uur is de pinch test weer normaal.
Dus geen zorgen, de conclusie is dat hyalase veilig is om te gebruiken om fillers weer op te lossen wanneer dat nodig is.
Wanneer we om cosmetische redenen hyalase gebruiken, is het vaak tussen de 100 en 150 units per keer, maar in het geval van een occlusie gebruiken we 1500 units per keer, soms zelfs meerdere keren. Met dat in het achterhoofd kunnen we met zekerheid stellen dat hyalase veilig is om te gebruiken.
Één risico van hyalase is dat mensen er wel allergisch op kunnen reageren wanneer het in grote hoeveelheden gebruikt wordt. Deze mensen zijn vaak ook allergisch voor wespen/bijen steken. Wanneer we hyalase gebruiken, doen we doorgaans eerst een 'patch test'. Er wordt dan een kleine hoeveelheid hyalase geprikt in bijvoorbeeld de onderarm, om te kijken of er een reactie op treedt.
Heb je nog vragen over hyalase of wil je weten of het verstandig is om je filler op te laten lossen? Boek dan een vrijblijvend consult!
Comments