top of page
Zoeken

Botox: de behandelgebieden

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Botuline toxine wordt op verschillende manieren in het gezicht gebruikt; voor het verminderen van rimpels, het liften van de wenkbrauw of mondhoek, tegen hoofdpijn of knarsen, kortom, er zijn een hoop mogelijkheden. Waar kan je Botox laten in het gezicht doen? In deze blog leg ik uitgebreid uit wat er allemaal mogelijk is!

Wil je nog lezen hoe botuline toxine precies werkt? Klik hier!Voorhoofd

We beginnen bovenaan, bij het voorhoofd. Over het gehele voorhoofd loopt één grote spier, de musculus frontalis. Qua oppervlakte is het een grote spier, maar hij is wel heel dun, dus erg goed te behandelen met botuline toxine. De voornamelijke reden dat mensen kiezen om het voorhoofd te behandelen met botuline toxine, is omdat zij horizontale lijnen zien over het voorhoofd. Een andere reden kan zijn dat er veel spanning wordt opgebouwd door deze spier, waardoor je hoofdpijn kan krijgen. Ontspan je de spier met botuline toxine, dan komt er ook geen hoofdpijn. Bij de behandeling van het voorhoofd zijn we altijd een beetje voorzichtig. De spier heeft namelijk de functie om de wenkbrauwen omhoog te trekken. Ontspan je de spier te hevig of te laag, dan kunnen je wenkbrauwen gaan hangen. Dat is uiteraard niet wat we willen, dus in eerste instantie gebruik ik niet te veel botuline toxine. Je kan dan de wenkbrauwen wel nog een beetje bewegen, zodat je ook je mimiek niet helemaal verliest. Zo weet ik zeker dat je een resultaat krijgt waar je blij van wordt!


Frons

De meeste geprikte zone is toch wel de frons. Logisch ook, want het geeft een negatieve, bozige, vermoeide uitstraling aan het gezicht.. De frons bestaat uit drie spieren: de musculus procerus in het midden en aan beide kanten een musculus corrugator supercilii. De m. procerus heeft als functie om het midden van de wenkbrauwen naar beneden te trekken, wat voor horizontale lijntjes op de neusrug kan zorgen en de m. corrugator supercilii trekken de wenkbrauwen naar binnen en naar beneden, wat voor verticale of diagonale lijnen in het gebied kan zorgen. Het ontspannen van de spieren geeft een gevoel van rust, minder spanningshoofdpijn en omdat deze spieren zorgen voor een neerwaardse beweging, stijgen de wenkbrauwen een klein beetje als je ze ontspant. Het resultaat is een open blik en nooit meer de opmerking 'ben je boos?'.


Kraaienpootjes

De kraaienpootjes (ofwel lachrimpels) worden veroorzaakt door de ronde spier rond het oog, de musculus orbicularis oculi. Een beetje kraaienpootjes hebben is charmant en geeft karakter, maar soms trekken de lijnen wel erg ver door over het gezicht of kunnen mensen onzeker worden als ze lachen voor een foto. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Een behandeling met botuline toxine bij de kraaienpootjes geeft een verzachting van de lachlijnen, maar net als bij het voorhoofd ben ik wel van mening dat je ze een beetje moet kunnen bewegen. Zo blijft jouw lach, jouw lach, maar kan je net iets zelfverzekerder door het leven.


Wenkbrauwlift

De wenkbrauwlift heeft een iets andere insteek dan de bovengenoemde botuline toxine behandelingen. Bij een wenkbrauwlift prik ik ook in de musculus orbicularis oculi, maar dan alleen in de bovenste helft. Het is een grote ronde spier, dus wanneer die samen trekt, trek je daarmee ook je wenkbrauw naar beneden. Door de bovenste helft te ontspannen, zorg je er ook voor dat de wenkbrauw iets omhoog gaat. Geen zorgen, het is geen gemaakte look, het beweegt ongeveer 1 tot 2 mm naar boven en kan net een frisse uitstraling geven.


Bunny lines

Bunny lines klinken heel schattig, maar soms kunnen ze ook een beetje storend zijn als ze te prominent aanwezig zijn. De bunny lines vormen zich op de neus als je de musculus nasalis omhoog trekt. De meeste mensen die ik behandel gebruiken deze spier onbewust als ze lachen of boos kijken. Ze zorgen voor diagonale lijnen op de neusvleugel, of kunnen bijdragen aan de horizontale lijnen op de neusbrug.


Gummy smile

Wanneer je breed lacht is het normaal om één à twee millimeter tandvlees te laten zien. Sommige mensen laten meer tandvlees zien en wanneer je dat hinderlijk vindt, kan je hiervoor botuline toxine gebruiken. Langs de neus loopt de spier musculus levator labii superioris alaeque nasi met als functie de bovenlip in het midden op te tillen. Een prikje botuline toxine in deze spier zorgt ervoor dat de bovenlip niet meer erg omhoog trekt wanneer je lacht. Er zijn nog zo'n 10 andere spieren die zich aanspannen als je lacht, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een hele andere lach krijgt van deze behandeling. Alleen het te erg omhoog trekken van de bovenlip wordt hierdoor verminderd.


Lipflip

De lipflip werkt eigenlijk op dezelfde manier als de wenkbrauwlift. Rond de mond loopt een ronde spier, de musculus orbicularis oris. Je spant deze spier aan als je je lippen tuit, alsof je een kus gaat geven. De spier trekt dus samen als je hem aanspant, wat betekent dat hij iets omhoog trekt wanneer je hem ontspant. Je laat daarom subtiel iets meer van je liprood zien.


Mondhoeken

Vanaf de mondhoeken naar beneden loopt de spier de musculus depressor anguli oris. Deze spier trekt de mondhoeken naar beneden en zorgt zo voor lijntjes die diagonaal naar benden lopen. Bij een overactieve spier worden deze lijntjes dieper en trekt de mondhoek meer omlaag. Dit kan een ontevreden of verdrietig uiterlijk geven. Een behandeling met botuline toxine in de mondhoeken kan de lijntjes verminderen en de mondhoeken iets omhoog toveren.


Kin

Ziet je kin er altijd wat onrustig uit en weet je niet goed hoe dat komt? De kin spier, de musculus mentalis, duwt de bovenlip omhoog en trekt daarmee kleine putjes in de kin. Dit noemen we sinaasappelhuid, ofwel peau d'orange. Door de spier te ontspannen met botuline toxine worden de putjes ook niet meer in de huid getrokken en trekt deze snel weer gladder.


Er zijn nog paar andere toepassingen van botuline toxine buiten het gezicht, daarover meer in de volgende blogs!


Ben je benieuwd geworden naar een behandeling met botuline toxine en wat het eventueel voor jou kan doen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page