top of page
Zoeken

Botox: de complicaties

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Botox klinkt als een giftig stofje. In theorie klopt dit ook, wanneer je aan extreem hoge doseringen wordt bloot gesteld op een verkeerde manier, kan het giftig zijn. Wanneer je het eet, kan het schadelijk zijn, bij prikken is dit anders. Een behandeling met Botox wordt over het algemeen beschouwd als veilig, effectief en grotendeels vrij van ernstige bijwerkingen. Welzijn er bijwerkingen, zoals bij elk medicijn het geval is. Deze zijn onder te verdelen in voorbijgaande en goedaardige bijwerkingen en mogelijk ernstige bijwerkingen.


Bijwerkingen die op elke plaats kunnen optreden na een spierontspannere-injectie zijn pijn, zwelling, roodheid, blauwe plekken en kortdurende gevoeligheid. Er is een kans dat een huidbacterie naar binnen gaat door de injectie en er infectie ontstaat op prikplaats. Al deze bijwerkingen zijn het gevolg van de injectie, niet van de spierontspanner zelf. Bij correct gebruik van spierontspanners is de incidentie van deze complicaties laag. Er zijn geen langdurige of levensbedreigende bijwerkingen gerelateerd aan behandeling met spierontspanner voor cosmetische indicaties. Bovendien kan het risico op mogelijke complicaties worden verminderd door middel van een analyse van de medische geschiedenis van de patiënt en het gebruik van de juiste dosis en techniek voor de injectie.

Hoofdpijn is een veel voorkomende kortdurige bijwerking , omdat het toxine aanvankelijk spierspasmen veroorzaakt en vervolgens ontspanning. Een andere verklaring voor lichte hoofdpijn is dat de naald het bot raakt of dieper gelegen blauwe plekken veroorzaakt. Bovendien kan de stress van de injecties zelf een belangrijke factor zijn bij patiënten. De meeste van deze hoofdpijnen zijn mild en verdwijnen een paar dagen na de behandeling. Paracetamol innemen is vaak voldoende behandeling voor deze hoofdpijn.

Een vervelende complicatie die zich kan voordoen is dat de spierontspanner niet blijft zitten op de plek waar je het prikt, maar verspreidt naar naastgelegen spieren. Bij de frons kan het zakken naar het ooglid, waardoor dit gaat hangen, bij de kraaienpootjes zou het zich kunnen verspreiden naar een oogspier, waardoor naar links en naar

rechts kijken moeilijker wordt. Rondom de mond zou het zich kunnen verspreiden naar spiertjes waardoor je een scheve lach kan krijgen en in de nek kan het zich verspreiden naar de slikspieren. Dit zijn uiteraard dingen die je niet graag hebt en gelukkig ook weinig voorkomen. De belangrijkste factor in of dit gebeurt of niet is of er externe druk komt na het plaatsen van de injectie. Om het te voorkomen adviseren we altijd om de eerste twee uur absoluut niet aan de geprikte plaatsen te zitten. Wanneer dit advies gevolgd wordt, zie je dat dit nauwelijks tot niet voor komt.

Je kan allergisch zijn voor spierontspanners. Dit is buitengewoon zeldzaam, maar in sommige gevallen kan een behandeling met spierontspanners resulteren in roodheid en zwelling, of zelfs een gegeneraliseerde reactie. In de meeste gevallen kan een allergische reactie met een hooikoorts tabletje opgelost worden, maar in geval van een heftige allergische reactie heeft een kliniek ook altijd noodmedicatie op voorraad om de reactie tegen te gaan. Er is nog nooit iemand overleden aan een allergische reactie tegen spierontspanners.


Behandelingen met een medische indicatie, zoals een overactieve blaas of spierspasmes bij mensen met cerebrale parese, vergen een véél hogere dosis spierontspanners dan cosmetische behandelingen. Bij deze hogere doseringen komen andere bijwerkingen kijken. Er zijn casussen bekend waar het gebruik van spierontspanner heeft geleid tot een grotere botulisme reactie. Hierbij verspreid het zich door het lichaam, waardoor ook bijvoorbeeld ademhalingsspieren minder sterk worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot een opname in het ziekenhuis om de ademhaling te ondersteunen. Gelukkig gebruiken we in de cosmetische wereld veilige, lagere doseringen, waardoor dit geen gevaar is bij deze behandelingen.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page