top of page
Zoeken

Botox: de verschillende merken

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

In Nederland zijn er 3 merken Botox op de markt: Botox, Bocouture en Azzalure. Ze zijn alle drie veilig om te gebruiken en daarom goed gekeurd, toch zitten er een paar verschillen in. Welke Botox is de beste? En waarom? Dat lees je in deze blog.


Botox (Vistabel) is de merknaam van farmaceut Allergan die het als eerste produceerde. Botox bevat de stof botuline toxine A, een eiwit dat de zenuwoverdracht verstoort. We hebben het eigenlijk altijd over Botox, omdat dat het bekendste merk is, maar er zijn meerdere merken op de markt: Bocouture (Xeomin) van farmaceut Merz en Azzalure (Dysport) van farmaceut Galderma. De namen tussen haakjes zijn de namen van de merken in andere delen van de wereld.

Botox bestaat uit botuline toxine A, albumine en NaCl. Het was FDA approved in 2002 voor het gebruik van voorhoofds- en fronsrimpels en kraaienpootjes.

Azzalure werd goedgekeurd voor het cosmetisch gebruik in 2009, maar werd in de jaren '90 al gebruikt voor medische toepassingen. Naast botuline toxine A bestaat Azzalure ook uit albumine en lactose-monohydraat. Voor Azzalure worden speciale Speywood units gebruikt, die zich 1:2,5 verhouden tot de normale Botox units.

Als laatste kwam Bocouture op de markt. Dit middel werd in 2011 goedgekeurd. Waar Botox en Azzalure een complex eiwit gebruiken, is in Bocouture de botuline toxine 'naakt'. Het wordt ook wel de puurste vorm van botuline toxine genoemd en is de meest hypoallergene vorm van botuline toxine die er is.


Veiligheid

Alhoewel Botox het langst bestaat en daar de meeste data over beschikbaar is, blijkt uit wetenschappelijke studies dat Bocouture en Dysport even veilig zijn.


Bijwerkingen

Omdat de werkzame stof in de verschillende merken hetzelfde is, zijn dezelfde bijwerkingen van toepassing. Deze kunnen zijn: hoofdpijn en duizeligheid. Als gevolg van het prikken kan er pijn op de injectieplaats, irritatie, en vorming van blauwe plekken optreden. De kans op een allergische reactie is ontzettend klein. Tussen 1989 en 2003 zijn maar 36 casussen van allergische reacties gemeld aan de FDA, vanuit heel Amerika.


Duurzaamheid resultaat

Uit wetenschappelijk onderzoek is er nooit één bewezen beste botuline toxine gekomen. Het belangrijkste is dat de drie merken allemaal veilig zijn om te gebruiken. Persoonlijk heb ik gemerkt dat Bocouture gemiddeld minder lang werkt dan Botox of Azzalure. Omdat Azzalure minder pijnlijk is om te prikken voor de patiënt, kies ik ervoor om met Azzalure te werken.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page