top of page
Zoeken

Botox: de werking en toepassingen

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Botuline toxine staat bekend als een zenuw- en spierverlammer, wat misschien wel spannender klinkt dat het is.

In ons lichaam geven zenuwen stofjes af aan de aanliggende spieren, klieren en organen, waardoor ze weten dat het tijd is om aan het werk te gaan. De belangrijkste neurotransmitter voor spieren heet acetylcholine. Wanneer een spiervezel in aanraking komt met acetylcholine, trekt deze samen. Botuline toxine verstoort in het proces van het loslaten van acetylcholine door de zenuw een belangrijke stap, waardoor dit niet vrijgelaten wordt. In het kort, het signaal dat de zenuw moet sturen naar de spier, wordt geblokkeerd.


In de cosmetische wereld gebruiken we botuline toxine met name als spierontspanner om rimpels te verminderen. Dit doen we met name in de bovenste gelaatshelft, waar de rimpels doorgaans veroorzaakt worden door de spiercontractie van bijvoorbeeld de frons of de oogspier. Maar er zijn ook andere toepassingen, bijvoorbeeld bij een gummy smile. Mensen die erg veel tandvlees laten zien bij het lachen, kunnen botuline toxine gebruiken om de bovenlip iets te laten zakken. Ook kunnen de kaakspieren ontspannen worden, waardoor ze iets afnemen in volume en de patiënt een smaller gezicht krijgt, dit noemen we facial slimming. Deze toepassing wordt ook in de medische wereld gebruikt, omdat dit ook verlichtend kan zijn voor mensen die tandenknarsend slapen. Zo beschermen ze de tanden en wordt hoofdpijn direct na het wakker worden voorkomen.


Hoofdpijn is overigens een hele belangrijke medische reden om botuline toxine te gebruiken. Spierspanningshoofdpijn kan voorkomen worden met het gebruik van botuline toxine en het kan ook een positief effect hebben op migraine. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat >80% van patiënten met migraine na een behandeling met botuline toxine minder vaak, minder hevig en minder lang migraine aanvallen krijgen.

Naast de spierontspannende werking, heeft botuline toxine hetzelfde effect op de zenuwoverdracht naar de zweetklieren. Waar botuline toxine wordt geprikt, zie je dat de zweetproductie stil staat. We doen dit vaker onder de oksels, maar ik heb bijvoorbeeld ook eens een kok behandeld die ontzettend zweette in haar haargrens. Het vallen van zweetdruppels in de gerechten was uiteraard niet de bedoeling, na de behandeling had ze hier weinig tot geen last meer van.

Verder wordt botuline toxine in het ziekenhuis ook gebruikt voor het ontspannen van de spastische blaas, kan het na bestraling verlichting geven in pijn en wordt het in de anus geprikt bij mensen met een fissuur. Je kan het zo gek nog niet bedenken, of het wordt al toegepast.

Door het inmiddels erg lange en uitgebreide gebruik van botuline toxine, en het feit dat het het meest onderzochte medicijn ter wereld is, kunnen we inmiddels wel stellen dat botuline toxine, ondanks de potentiële toxische werking, veilig is om te gebruiken in de juiste doseringen.


180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page