top of page
Zoeken

Botox: migraine behandeling

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en daarmee een groot negatieve impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Onder de Nederlandse bevolking wordt er geschat dat ongeveer 5% van de populatie regelmatig last heeft van migraine aanvallen. Het is wetenschappelijk bewezen dat botuline toxine kan helpen tegen migraine. In deze blog lees je waarom.


We weten niet zeker waarom migraine ontstaat. Erfelijke en hormonale factoren spelen een rol en veel mensen ervaren ook specifieke triggers voor een aanval. Tijdens een aanval zie je dat er een aantal vaatjes in het hoofd spasmes hebben, ofwel zich aanspannen en daarna weer ontspannen. In deze vaatjes zit een dun spierweefsellaagje, die dus om een of andere reden opeens zich aanspannen. Dit geeft een typerende kloppende hoofdpijn, vaak eenzijdig achter het oog. Omdat migraine in de basis dus waarschijnlijk een vaatspasme is,

is het logisch dat botuline toxine een oplossing zou kunnen zijn. Gedacht wordt dat het vaatspasme getriggerd kan worden door spierspanning. Vaak gaat dit om de frons en het voorhoofd, maar het kan ook vanuit de nek komen of in een enkel geval vanuit de kaakspier.

Bij botuline toxine tegen migraine geldt het principe 'follow the pain'. Tijdens een consult bespreken we waar je de meeste spanning ervaart, dat is waarschijnlijk het punt waar ontspanning van de spier het meeste effect heeft. Op de plek waar geprikt wordt, wordt tijdelijk de zenuwprikkeling naar de spier onderbroken. Dit maakt dat de spier geen signalen meer krijgt dat hij moet gaan aanspannen, wat hij vervolgens dan ook niet doet. De ontspanning leidt tot een verminderde basis spanning, waardoor migraine verminderd kan worden of zelfs helemaal kan verdwijnen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van botuline toxine tegen migraine effectief en veilig is. Het aantal aanvallen vermindert en de tijd en intensiteit van de aanval vermindert door de behandeling. Gemiddeld houdt het effect van een behandeling 3 tot 4 maanden aan. Dan herstelt de zenuwoverdracht zich weer en wordt er weer spanning opgebouwd. Wanneer het effectief blijkt, is het advies om elke 3 tot 4 maanden de behandeling te herhalen.


Wil je graag weten of een botuline toxine behandeling tegen migraine jou zou kunnen helpen? Boek dan vrijblijvend een consult en krijg professioneel advies.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page