top of page
Zoeken
Foto van schrijverDionne Deibel

Botox: overmatig zweten

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Kan je botox gebruiken tegen zweten? Het is uiteraard niet gek om te zweten. Iedereen transpireert, maar de zweetklieren werken bij iedereen met een andere intensiteit. Zo zweet de een nauwelijks en heeft de ander last van overmatig transpireren, waardoor hier kan hinder door ervaren worden in het dagelijks leven. Denk aan natte plekken en gele vlekken in de kleding, een transpiratielucht of klamme handen tijdens een bij een belangrijke meeting. Niet alleen onder de oksels werkt botuline toxine tegen overmatig zweten namelijk, ook op bijvoorbeeld handen, voeten of het voorhoofd kan het gebruikt worden.

Bij deze behandeling wordt de botuline toxine op de plek van het transpireren geprikt. Op de plek waar het geprikt wordt, houdt het de zenuwprikkel tegen die de zweetklier aanstuurt, waardoor de zweetklier niet meer het signaal krijgt dat hij zweet moet produceren en dat dan ook niet meer doet. De zweetklier blijft dus gewoon intact, zodra de botuline toxine uit werkt, zal hij weer zweet gaan produceren.

Een bekende fabel is dat je op een andere plaats op het lichaam meer zou gaan transpireren. Dit is niet waar! Er gaat geen signaal terug naar de hersenen dat het zweten mislukt is, dus er wordt niet aangestuurd op compensatie voor het zweten dat je mist.


De behandeling bestaat uit kleine prikken over het gehele gebied dat overmatig zweet. Onder de oksels zijn dit gemiddeld 30-40 prikken per kant. Maar schrik niet, dit is vaak binnen enkele minuten gebeurd. Gemiddeld hebben mensen er tussen de 3 tot 6 maanden plezier van, daarna komt de signaaloverdracht weer terug en zal de zweetklier weer zweet produceren.


Ben je benieuwd geworden naar of deze behandeling iets voor jou is? Plan een gratis en vrijblijvend consult om de opties te bespreken!



14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page