top of page
Zoeken

Botox: tandenknarsen

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Tussen de 6 en 20% van de bevolking in Nederland heeft last van tandenknarsen en klemmen, ook wel bruxisme genoemd. Het houdt in dat je, veelal 's nachts, de tanden en kiezen stevig over elkaar schuift of op elkaar klemt. Het kan leiden tot slijtage van de tanden en kiezen, artrose van het kaakgewricht en bovenal kan het leiden tot hoofdpijn bij het wakker worden. Geen goed begin van de dag dus.

Er zijn een aantal oplossingen om de gevolgen van klemmen en knarsen te verminderen. Zo kan de tandarts een bitje maken, waardoor je de tanden beschermt, maar ook minder druk kan zetten op het kaakgewricht. Voor de lange termijn is het belangrijk dat je dit bitje 's nachts draagt.

Daarnaast kan een orofaciale fysiotherapeut oefeningen geven om de spanning op de spieren te verminderen. Ook kijk je samen met de fysiotherapeut wat de oorzaak kan zijn en hoe je deze kan verminderen. Omdat het vaak 's nachts gebeurt, kan het lastig zijn om een oplossing te vinden. Verhoogde stress en spanning kan leiden tot het verergeren van de klachten, maar daar is vaak niet snel iets aan te doen.

Een derde oplossing kan daarom botuline toxine zijn. Hoe werkt botox tegen tandenknarsen? Door botuline toxine

te gebruiken in de kaakspier, blokkeer je tijdelijk de overdracht van de zenuw naar de spier, waardoor deze niet goed meer aan te spannen is. Je kunt hiermee de cyclus van spanning --> pijn --> meer spanning --> meer pijn --> meer spanning etc. doorbreken. De spier waar je botuline toxine prikt heet de masseter. Dit wordt vaak

omschreven tot een van de sterkste spieren van het lichaam. Hij bestaat uit een diepe en oppervlakkige buik. Met botuline toxine prik je in de diepe buik van de spier, die de meeste spanning veroorzaakt. Door op deze manier te prikken, blijft de functie van de spier intact, maar verminder je de spanning in grote mate. De behandeling duurt slechts enkele minuten en wordt vaak omschreven als pijnloos.

Na ongeveer 2 weken zal je merken dat de spanning in de spieren af neemt en dat je wakker wordt zonder hoofdpijn. Bij de meeste mensen werkt botuline toxine tussen de 3-6 maanden, maar omdat je de spanningscyclus doorbreekt, kan het zo zijn dat je veel langer profijt hebt van de behandeling.


Heb je last van klemmen en/of knarsen en je benieuwd of deze behandeling iets voor jou kan zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken!
19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page