top of page
Zoeken
Foto van schrijverDionne Deibel

Botox of filler?

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023


Botox en fillers zijn twee veelgebruikte injectables, maar ze hebben verschillende doelen. In deze blog zullen we de belangrijkste verschillen tussen spierontspanners en fillers bespreken, zodat je weloverwogen beslissing kan nemen over welke behandeling geschikt kan zijn voor jouw esthetische doelen.


Botuline toxine

Botuline toxine, algemeen bekend als Botox, is een gezuiverd neurotoxine dat is door de bacterie Clostridium botulinum wordt gemaakt. Het wordt voornamelijk gebruikt om bepaalde spieren in het gezicht tijdelijk te ontspannen, waardoor de verschijning van dynamische rimpels die worden veroorzaakt door repetitieve spierbewegingen, wordt verminderd. Dynamische rimpels, zoals voorhoofdlijnen, fronslijnen en kraaienpootjes, worden meestal gevormd door gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen en fronsen.


Werkingsmechanisme

Botox werkt door de zenuwsignalen te blokkeren die spiercontracties veroorzaken. Wanneer het in specifieke gezichtsspieren wordt geïnjecteerd, remt het tijdelijk hun vermogen om samen te trekken, waardoor de rimpels en lijntjes die gepaard gaan met die spierbewegingen gladder worden. De effecten van spierontspanners houden meestal ongeveer drie tot zes maanden aan, waarna de spieren geleidelijk hun normale functie terugkrijgen.


Ideale behandelingsgebieden

Botox worden vaak gebruikt om dynamische rimpels in de bovenste gezichtshelft aan te pakken, zoals voorhoofdlijnen, fronslijnen (verticale lijnen tussen de wenkbrauwen) en kraaienpootjes rond de ogen. Het kan ook worden gebruikt om een subtiele wenkbrauwlift te creëren of bijvoorbeeld een gummy smile te verbeteren. In ervaren handen kunnen botulinumtoxine-injecties natuurlijk ogende resultaten bereiken met minimale hersteltijd.


Fillers

In tegenstelling tot botulinumtoxine zijn dermale fillers ontworpen om volume toe te voegen aan specifieke delen van het gezicht. Het zijn injecteerbare gels gemaakt van verschillende materialen, zoals hyaluronzuur (HA) of calciumhydroxylapatiet. Fillers werken door gebieden die volume hebben verloren op te vullen of diepe rimpels en plooien gladder te strijken.


Werkingsmechanisme

Fillers worden onder de huid geïnjecteerd om het verloren volume te herstellen, de gezichtscontouren te verbeteren en statische rimpels (in rust aanwezige rimpels) op te vullen. HA filler is een gelachtige substantie dat volume toe voegt aan het behandelde gebied, waardoor het er jeugdiger en frisser uitziet. De langdurigheid van de effecten van fillers kunnen variëren van enkele maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van het type filler dat wordt gebruikt en de plek waar het geplaatst wordt.


Ideale behandelingsgebieden

Dermale fillers kunnen een breed scala aan problemen aanpakken, waaronder het toevoegen van volume aan de wangen, het vergroten van de lippen, het opvullen van nasolabiale plooien (lijnen van de neus naar de mond), marionetlijnen (lijnen van de mondhoeken naar de kin), en herstel van het volume van de slapen of de holtes onder de ogen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor niet-chirurgische neuscorrectie, kinvergroting en kaaklijncontouren.



botox en filler behandeling


Het begrijpen van de verschillen tussen spierontspanners en fillers is cruciaal bij het overwegen van injecteerbare behandelingen. Spierontspanners richten zich voornamelijk op dynamische rimpels door bepaalde gezichtsspieren tijdelijk te ontspannen, terwijl fillers volume toevoegen aan gebieden met verloren volume of diepe rimpels. Beide behandelingen hebben verschillende toepassingen en kunnen samen worden gebruikt voor een uitgebreide gezichtsverjonging. Overleg met een gekwalificeerde en ervaren cosmetisch arts zal helpen bij het bepalen van het meest geschikte behandelplan dat is afgestemd op uw individuele behoeften, en zorgt voor optimale en natuurlijk ogende resultaten.

Ben je benieuwd welke behandeling voor jou geschikt is? Maak een vrijblijvende afspraak bij Dokter Deibel om het samen te bespreken!


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page