top of page
Zoeken

Veroudering: de basics

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022

Voordat we verder gaan met het uitleggen van andere producten, wil ik eerst uitleggen welke processen de onderliggende reden zijn van zichtbare veroudering. Het is wat theoretisch, maar als je de basis begrijpt, dan is alles wat je ziet gebeuren erg logisch!


We spreken in de cosmetische geneeskunde vaak over de triangle of youth. Op de onderstaande afbeelding zie je hoe de driehoek in een piramide verandert naar mate je ouder wordt.


Er zijn in het kort vier redenen dat je er ouder uit komt te zien wanneer je ouder wordt. De eerste en voornaamste reden is botverlies, je schedel en met name je aangezicht verliest tussen de 15-20% van het volume aan bot tussen je 25ste en 80ste. Dat betekent dat de basis, waar alles op rust, minder wordt, en zo wordt het schilletje (de weke delen) eigenlijk te groot voor de schedel. Met zwaartekracht zakt het geheel wat naar beneden. Op de onderstaande afbeeldingen zie je goed dat bijvoorbeeld de oogkassen wijder worden, de kin zich terug trekt en het jukbeen aan volume af neemt.
De tweede reden is de afname van vetweefsel in het gezicht. Naast het botvolume dat af neemt, neemt ook het volume van vet in het gezicht af. In je gezicht heb je een aantal verschillende vetkussentjes, zoals te zien op de onderstaande afbeelding. Naar mate je ouder wordt, neemt het volume van deze vetkussens af, met name op de hogere delen van je gezicht, op het jukbeen, de slapen en in de wangen. Helaas blijven de vetkussentjes bij de kaaklijn (de hamsterwangen) wel ongeveer even groot, uit sommige studies blijkt zelfs dat deze vetcellen groter worden. Al met al niet erg voordelig voor de natuurlijke jeugdige verhouding van het gezicht.

Een derde reden is het verslappen van het SMAS. Over het bot in je gezicht liggen als eerste de diepe vetkussens, dan is er een laag spieren en daarna een oppervlakkige laag vetkussens. Het geheel wordt samen gebonden door een aantal ligamenten en het SMAS. SMAS is een fibreus laagje dat op de spierlaag ligt en wat voor het grootste deel aan het jukbeen vast hecht. Omdat het plaats geeft aan de oppervlakkige vetkussens en de huid, is dit de laag waar gebruik van wordt gemaakt als er een facelift wordt uitgevoerd. Wanneer het SMAS weer strak is, trek je ook de overliggende lagen strak.


De vierde reden van zichtbare veroudering in het gezicht is veroudering van de huid. Dit bespreken we uitgebreid in de blog 'Huidverzorging: de theorie'.Het klinkt allemaal erg veel, maar gelukkig is er met goede huidverzorging en een kleine hoeveelheid injectables voldoende te doen om jou jezelf te laten blijven. Dat is namelijk wat we nastreven, positive aging, zodat je er even energiek uit blijft zien als je je voelt!

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page