top of page
Zoeken

Zwangerschap en Botox of fillers

Bijgewerkt op: 6 okt. 2023

Als cosmetisch arts begrijp ik de wens van vrouwen om er tijdens de zwangerschap op hun best uit te zien. Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw, en het is begrijpelijk dat sommige vrouwen zich zorgen maken over de effecten van eerder uitgevoerde botox- of fillerbehandelingen op hun groeiende baby. In deze blog willen we de kwestie van de veiligheid van botox en fillers tijdens de zwangerschap onder de loep nemen en enkele belangrijke overwegingen bespreken.


Botox tijdens de zwangerschap

Botox is een merknaam voor botulinetoxine, een stofje dat spieren tijdelijk ontspant. Er zijn beperkte studies gedaan naar het gebruik van Botox tijdens de zwangerschap, voornamelijk vanwege ethische redenen. Daarom is er geen duidelijke consensus over de veiligheid van Botox tijdens deze periode. Om deze reden wordt over het algemeen aangeraden om Botox te vermijden als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Het Lareb (het Nederlandse bijwerkingencentrum) beschrijft dat het waarschijnlijk veilig lokaal kan worden gebruikt, maar omdat het bij ons vaak om een cosmetische behandeling gaat, raden we het gebruik toch af. Uitzonderingen worden wel eens gemaakt voor patiënten die Botox gebruiken voor migraine of andere medische indicaties.


Fillers tijdens de zwangerschap

Fillers worden gebruikt om volume toe te voegen aan het gezicht, de lippen te vergroten en rimpels te verminderen. Net als bij Botox is er weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van fillers tijdens de zwangerschap. Als cosmetisch arts raad ik het gebruik van fillers af tijdens deze periode, vooral omdat het risico van onbedoelde bijwerkingen en complicaties niet volledig is begrepen.


Een van de belangrijkste zorgen bij het gebruik van fillers tijdens de zwangerschap is het mogelijke risico van infectie, ontsteking of allergische reacties. Ook hier geldt dat voorzichtigheid geboden is.


Het belang van consultatie met een specialist

Het is van belang om elke cosmetische procedure met een ervaren en gekwalificeerde arts te bespreken, vooral als je zwanger bent of plannen hebt om zwanger te worden. Een gekwalificeerde arts kan je adviseren over de mogelijke risico's en alternatieve behandelingsmogelijkheden die veiliger kunnen zijn tijdens de zwangerschap.


Geduld en Zelfzorg

Hoewel het begrijpelijk is dat je er ook tijdens de zwangerschap op je best uit wilt zien, is het belangrijk om te onthouden dat deze periode van het leven van een vrouw tijdelijk is. Het is een tijd van grote fysieke veranderingen en het welzijn van de baby staat altijd voorop. Het vermijden van cosmetische procedures zoals botox en fillers tijdens de zwangerschap is een verstandige keuze om eventuele risico's te minimaliseren.


In conclusie, de veiligheid van botox en fillers tijdens de zwangerschap is niet volledig begrepen vanwege een gebrek aan gedegen onderzoek. Het is raadzaam om deze behandelingen te vermijden tijdens de zwangerschap en advies in te winnen bij een gekwalificeerde arts voor alternatieve opties. De gezondheid van jou en je baby staat altijd voorop, en er zijn tal van veilige en effectieve schoonheids- en welzijnsbehandelingen die je na de zwangerschap kunt overwegen.botox en fillers bij zwangerschap

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page