In veroudering spelen meerdere facetten een rol in een verzorgd uiterlijk. Zoals eerder uitgelegd, is verzakking een deel van zichtbare veroudering, maar ook de huid speelt een grote rol.
Uit onderzoek blijkt dat ons brein mensen scoort op aantrekkelijkheid op basis van hoe licht op de huid weerkaatst wordt. In de onderstaande afbeeldingen zie je de resultaten van een onderzoek, waar werd gevraagd de onderstaande afbeelding van de vrouw te beoordelen op aantrekkelijkheid. Het bleek dat men men de dame met een doffe huid het meest onaantrekkelijk vonden, gevolgd de afbeelding met een vettige huid, maar het meest aantrekkelijk werd de dame met de stralende huid gescoord. Uit deze resultaten blijkt dus dat het hebben van een verzorgde huid op een schaal van 1 tot 5, 2 punten verschil kan maken in aantrekkelijkheid, wat een behoorlijk verschil is.
Maar hoe komt het dan dat de huid er zo anders uit komt te zien als je ouder wordt?
De bovenste huidlaag (epidermis) wordt dunner en cellen delen zichzelf minder snel. Bij jongvolwassenen is een hele celcyclus (van het moment dat de cel wordt aangemaakt, tot hij afschilfert) ongeveer 20 dagen, bij ouderen wordt dit 30 dagen. Hierdoor genezen wondjes minder snel en kan de huid er dof uit zien.
Daarnaast wordt ook de verbinding tussen de bovenste huidlaag en de diepere huidlaag (dermate-epidermale junctie) zwakker. Bij jongeren zitten de epidermis en dermis keurig aan elkaar door een soort uitsteeksels (epidermale retelijsten en dermate papillen) die netjes in elkaar passen. Wanneer je ouder wordt vervlakken deze uitsteeksels, waardoor de bovenste huidlaag veel kwetsbaarder wordt. Het licht wordt vervolgens anders gereflecteerd door je huid, wat zorgt voor een doffere huid. Dit komt ook doordat er steeds minder hyaluronzuur in de huid wordt aangemaakt. Hyaluronzuur is het belangrijkste stofje in de huid dat zorgt voor hydratatie. Zonder hyaluronzuur wordt de huid doffer en zijn er meer fijne lijntjes zichtbaar.
Een derde reden is de hoeveelheid collageen en elastine die afnemen in de huid. Collageenvezels zorgen voor stevigheid door het netwerk dat ze met elkaar vormen. Elastine voor belangrijk voor de elasticiteit, het werkt als een elastiek in de huid. Door afname van beide stofjes, wordt de huid slapper en krijg je makkelijker rimpels.
Verder is pigmentatie ook een belangrijk teken van huidveroudering. De huid krijgt zijn kleur door een stofje de melanine heet. Wanneer je in de zon zit, verkleurt je huid omdat er meer melanine losgelaten wordt in de huid. Dit doet je huid om zichzelf te beschermen tegen zonschade, maar deze verkleuringen kunnen permanent worden, naar mate er meer zonschade op treedt. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor preventie van zonschade (SPF smeren), want het is niet alleen ontsierend, het kan ook huidkanker veroorzaken.
De beste huidresultaten zijn te bereiken door goede verzorging thuis, maar ook kunnen we met injectables en andere therapieën de huid een handje helpen in goede vorm te blijven. Wat je er aan kan doen, kun je lezen in de volgende blogs.
Comments